"Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Relacje z samodzielnie przeprowadzonych modyfikacji.

"Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez e30 owner » 30 gru 2014, o 21:46

Jakiś czas temu wpadł mi w ręce programik do zabawy z CAD. Czyli projektowanie gratów, sporządzanie rysunków technicznych, oraz plików pod laser/wodę czy inną plazmę.

Program nazywa się FreeCAD (nie mylić z freeCAD) jest w 100% za darmochę. W 80 - 90% po polsku. Posiada mega dużą bazę tutoriali na yt, co mega ułatwia naukę jego obsługi. Projekt jest "opensource" - coś jak linux, więc cały czas ewoluuje. Nie ma kosmicznych wymagań sprzętowych, jest stabilny. Ogólnie godny polecenia.

Lecz są też i małe minusy - kilka błędów, oraz sposób zapisywania plików. Program zapisuje pliki w swoim rozszerzeniu, żeby odczytać plik w AutoCAD na przykład, trzeba użyć konwertera i przerobić plik Freecadowski na rozszerzenie DWG. Oraz brak (chyba) zbiorów rzeczy typu, śrubki, nakrętki podkładki i tego typu normaliów. Więc albo w miejsce śrubki wstawia się "wałek" i zaznacza się go innym kolorem, albo rysuje się śrubę we własnym zakresie.

Spokojnie w jeden dłuższy wieczór da radę program opanować w stopniu podstawowym. Mi zajęło to jakieś 8godzin łącznie, po czym w jakieś 3godzinki powolutku zrobiłem taki sobie "szkic" hydrołapki:

Obrazek

Przy okazji widać jak wygląda program - takie połączenie painta, z corelem z narzędziami z AutoCADa trochę :)

W razie co, (jak czas pozwoli to na dniach, a jak nie to na tygodniach), opiszę podstawowe operacje, jak rysowanie 2d, konwersję tego rysunku do 3d, robienie otworów, i rozmieszczanie elementów w przestrzeni żeby wszystko wyglądało jak sobie ktoś wyobraża. Bo jednak program prosty jest, ale oprócz rysowania, trzeba wpisywać cyferki ręcznie żeby układać elementy między sobą.
Avatar użytkownika
e30 owner
Touge Drifter
 
Posty: 2034
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 23:16
Lokalizacja: mazowsze

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez RC Drifter » 30 gru 2014, o 23:30

Ja aktualnie do stworzenia własnego modelu RC korzystam z Solidworks (wersja studencka dla każdego):
Obrazek

Tutoriali i gotowych części jest pełno w internecie.
Avatar użytkownika
RC Drifter
Touge Drifter
 
Posty: 688
Dołączył(a): 21 kwi 2009, o 18:52
Lokalizacja: Wysokie Maz. // Podlaskie

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez e30 owner » 16 sie 2015, o 00:55

Każdy projekt wymaga części które trzeba "wyprodukować" od zera. Najczęściej problemem są flansze pod kolektory. Resztę (jakieś wsporniki czy mocowania) najczęściej wykonuje się z profili, kątowników itd. Poprzez klasyczne cięcie i wiercenie.

Problemem zazwyczaj jest nie tyle dostęp do maszyn CNC, czy cena samego cięcia czy toczenia. A projekt. Dla pojedynczych części zlecenie wycięcia laserem wraz z wykonaniem projektu to cena zaporowa.

A projekt można wykonać samemu bez problemu. Obniżając koszty wypalania praktycznie do poziomu "jak za koszt materiału". Pomoże program A9Cad. Program jest free, tłumaczenie polskie także jest dostępne (swoją drogą bardzo dobre).

Ja przy pomocy tego programu wykonałem swój testowy hamulec ręczny, żeby sprawdzić jakość wypalania i czy program się nadaje do tego celu (Program zapisuje pliki w formacie DWG więc każda firma bez problemu go odpali). Wyszła konstrukcja toporna jak ruski czołg, całość w cenie jak za litra dobrej wódki (razem z pompą łożyskami i lakierem). A poskładanie wszystkiego w całość, dzięki dokładności wypalania, zajmuje godzinkę. I nic nie ociera, nic się nie blokuje - czysta przyjemność pracy i dalszego użytkowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jedyny minus to brak biblioteki z śrubkami, nakrętkami itd itp. Ale w necie widziałem że można coś znaleźć, więc rysować nie trzeba od zera. Postaram się to sprawdzić w przyszły weekend.

Do wypalenia części (ręcznego i tego typu pierdół - żeby ktoś nie pomyślał że i wahacze też da radę), polecam stal gatunku st3 (lub o podobnych właściwościach) o grubości do 2mm. Ja użyłem 3mm i jest za gruba. Nawet po nacięciu do połowy, część pionowa nie chciała się wygiąć (tzn gięła się w imadle pod młotkiem, ale tak opornie że bardziej opłacało się i tak to rozciąć całkowicie), musiałem rozciąć na 3 części i pospawać ze sobą ścianki boczne i ściankę do której jest przykręcona pompa. Otwory na śruby warto dać delikatnie większe (kilka setek). Tak samo na ośki itp.

Warto rysunki wykonywać w skali, gdyż wymiarowania są ciężko widoczne przy rysowaniu 1:1. Z kolei gdy zmienimy wielkości cyfr rysunek stanie się szybko nieczytelny.

To takie moje doświadczenia z tym programem.

Jeśli ktoś chce mogę udostępnić rysunki wyżej pokazanego ręcznego.

Po sprawdzeniu że ten program działa, (i w oczekiwaniu czy działają ręczne) można spróbować sił z czymś "większym". Jeśli ktoś zna podstawy jak działa skręt, wtedy określenie "o ile musi być dłuższy wahacz" nie będzie dla niego problemem. Po prostu sobie to rozrysuje.

Obrazek

A następnie wyśle do wycięcia z odpowiedniego materiału. I w ten sposób jest dobra alternatywa do spawanych wahaczy. Na pewno nie tańsza, ale lepsza.
Avatar użytkownika
e30 owner
Touge Drifter
 
Posty: 2034
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 23:16
Lokalizacja: mazowsze

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez Suseł » 16 sie 2015, o 12:17

Ze swojej strony do modelowania 2D polecam program DraftSight - również darmowy :)
Avatar użytkownika
Suseł
Touge Drifter
 
Posty: 252
Dołączył(a): 26 maja 2010, o 21:00
Lokalizacja: Myszków

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez e30 owner » 23 sie 2015, o 16:51

Normalia (śruby, podkładki nakrętki łożyska i co chcecie) znajdziecie na :
http://www.tracepartsonline.net/(S(c4uq ... 0d003b1j4c))/PartDetails.aspx?Class=TRACE&clsid=/ROOT/C21/C21.060/C21.060.010/&ManID=NORELEM&PartFamilyID=10-15092011-059298&PartID=10-15092011-059298&SrchRsltId=8&SrchRsltType=0

Normalia są dostępne w 2D i 3D.

Trzeba się rejestrować, ale jest to mega proste i szybkie. I można ściągać od razu co się chce.

I sprawdzone że działa w A9CAD, śruba z linka powyżej.

Obrazek
Avatar użytkownika
e30 owner
Touge Drifter
 
Posty: 2034
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 23:16
Lokalizacja: mazowsze

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez xxMAXIMxx » 23 sie 2015, o 20:00

Ja używam Inventora. Wersja studencja jest oficjalnie darmowa - do pobrania ze strony producenta firmy Autodesk. A program? Bajka.
xxMAXIMxx
Amator
 
Posty: 9
Dołączył(a): 18 lut 2014, o 08:49
Lokalizacja: Zakopane

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez e30 owner » 27 lis 2015, o 16:07

Skończyłem grubą robotę na a9cad, więc się pochwalę.

Projekt, mój autorski, zawieszenia do e30:

Obrazek

Obrazek

I tak ogólnie opisując co udało mi się osiągnąć:

-Wahacz + adapter poszerza o dychę, przy czym przy zaprojektowanym negatywie koło górą odejdzie około 6cm (Więc spokojnie nie trzeba gtrów i innych paskud zakładać, fenderflares wystarczą spokojnie) Lecz jest to uzależnione także od parametrów felgi (jej szerokość oraz ET).
-Zwiększony o 7cm promień zataczania koła (efekt jak po założeniu 7cm dystansu, zwiększona stabilność na równej nawierzchni, czucie na kierownicy, ale też zwiększona podatność do przenoszenia sił na kierownicę na przykład po zjechaniu jedną stroną z asfaltu).
-Zwiększony o 30cm rozstaw kół (Tyle koła "odejdą" przy gruncie).
-Zwiększone pochylenie sworznia zwrotnicy (nie mylić z wyprzedzeniem sworznia zwrotnicy).
-Zmniejszony KWSZ delikatnie,
-Skręt do 75stopni, (uzależniony od rodzaju felgi - jej szerokości oraz ET)
-Zwiększony promień odpowiedzialny za powrót kół do jazdy na wprost, za szybkość odbijania kierownicy itp
-Zawieszenie przystosowane do konwersji na 5 śrub, więc zniwelowałem różnicę w rozstawie osi (koło centralnie w nadkolu).
Odnośnie kątów, koło przy ustawieniu na wprost ma pochylenie około 6stopni (deko mniej jak po założeniu wahacza z e46) Przy skręcie stoi w pionie. Całość zaprojektowana w taki sposób by zestaw był "bolt-on", czyli odkręcasz stare, przykręcasz nowe, i nie martwisz się o przesuwanie magla czy inne historie z zacinającym się kołem w max skręcie. Jeśli znajdę możliwość frezowania (ogranicza mnie brak możliwości wpuszczenia głów śrub i nakrętek w adapter), będzie możliwość zwężenia adaptera i ugra się 1 - 1,5 cm, (oraz trochę więcej przy rozstawie kół) szerokości mniej i mniejsze pochylenie koła (kosztem kilku stopni wychylenia niestety oraz innego kąta pochylenia koła przy max skręcie).
Oczywiście do tego wszystkiego dochodzi poprawiony, przeniesiony wyżej punkt obrotu masy pojazdu (rollcenter) a także poprawiona zależność między drążkiem kierowniczym a wahaczem (bumpsteer). I oczywiście usunięty efekt Ackermanna.
Zawieszenie wymaga zastosowania amortyzatorów gwintowanych.
Po wypaleniu tego zestawu, przyjdzie czas na zrobienie zestawu pod fabryczną lagę e30 na 4x100 oraz zestawu mniej ingerującego w wygląd pojazdu ( setup streetfriendly Emotikon smile ).

Opracowanie tego zajęło mi jakieś 50 godzin rysowania, liczenia zmieniania wszystkiego po pięć razy żeby było dokładnie i jak najlepiej potrafię na dzień dzisiejszy.

W międzyczasie przygotowałem także sobie drugą wersję ręcznego:

Obrazek
Obrazek

W porównaniu do poprzedniego jest węższy o 3cm, delikatnie krótszy, ma zmienione delikatnie przełożenie dźwigni więc będzie brał agresywniej i mniej siły będzie trzeba użyć do zablokowania kół. I sama dźwignia jest również palona z blachy a nie w całości z rurki jak w poprzednim. Doszła zmiana grubości materiału i zastosowałem otwory ulgowe (czego nie widać na rysunku) więc i waga spadła znacznie w porównaniu do poprzednika (poprzednik 2,5kg z żeliwną czeską pompą na gotowo, teraźniejszy nie więcej jak 2kg). Oraz przygotowałem także rozstaw otworów pod pompy typu Willwood i pochodne, aby rozszerzyć wybór pomp między markami oraz średnicami tłoczków. Czyli ogólnie ładniejszy i lepszy :)

W razie pytań pisać, pomogę, czy to przy obsłudze a9cad, czy przy zaprojektowaniu potrzebnej części czy zespołu współpracujących części.
Avatar użytkownika
e30 owner
Touge Drifter
 
Posty: 2034
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 23:16
Lokalizacja: mazowsze

Re: "Projektowanie" CAD 3d i 2d.

Postprzez rekin528 » 8 cze 2018, o 20:08

sciagnalem ten program,bo chce robic projekty flansz ale zielony jestem totalnie,sprawa ktora mnie zastanawia:jezeli rys.techniczny mam w "mm" to jak to sie ma w tym programie z jednostkami?
rekin528
Amator
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 cze 2014, o 20:36
Lokalizacja: Wiocha


Powrót do Sam przerabiam (DIY)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron